FAQ

  Kérdéseid lennének? Az szuper, mert tele vagyok válaszokkal! Köszi az érdeklődést, ha pedig valamiről nem találnál itt infót, akkor írj nekem bátran a [email protected] címre!

  Bio vagy mi?

  Harmincas éveimet taposó, lelkes és hangos entitás vagyok, 2021 óta egy még lelkesebb és még hangosabb ördögfióka büszke anyukája. A keresztnevem Luca, de a Lumit preferálom. Budapest mellett nőttem fel, aztán Budapesten jártam egyetemre (meg egy picit Angliában), ahonnan 2015-ben költöztem Amszterdamba, ahol három évig éltem mielőtt újra Budapeste telepedtem volna le.

  2015-ben kezdtem el streamelni Twitch-en. Eleinte kizárólag Hearthstone-t játszottam (még véletlenül sem túl jól), később aztán egyre több más játékot is streameltem. A kis porontyom érkezése óta elapadtak ugyan a 24 órás streamek és ehhez hasonló ifjúkori villongások, ráadásul most újra egyetemre is járok ismét, de azért hetente egy-két alkalommal, általában délelőttönként el lehet csípni még egy-egy kis lumatinét Twitchen.

  Miket szoktál mostanában streamelni?

  • Kokettálós, csacsogós, kivel mizu valamint miket tanult mostanában hurka hercegnő típusú Just Chatting streamek
  • Könyvklub epizódok Brittel (ezeket előre felvesszük, és Zsófi megszerkeszti őket stream előtt)
  • Közös tanulós streamek: főként pszichológiai alapozó témakörökben (sajnos jogi okok miatt nagyon sok esetben diasor/képek nélkül csak)
  • D&D streamek a csipet-csapattal (ezek esti időpontban)
  • Random cozy meg időnként kicsit kevésbé cozy játékok. 

  Milyen könyvklub?

  Brittel van egy közös science fiction és fantasy könyvklub sorozatunk, ahol podcast-formátumban beszélgetünk vagy egy-egy kijelölt könyvről (jó alaposan és jó spoileresen) vagy valamilyen más általános könyves témáról (jó sztorizgatósan, és szigorúan spoiler-mentesen), ez a Világos Könyvklub. 

  2023 tavaszán kezdtük, és általában kéthetente vannak új epizódok. 

  Minden irónia nélkül mondom, hogy szerintem ez a legjobb kontent, aminek a megalkotásában részt vettem.

  A Világos Könyvklub néven találjátok meg az eddigi részeket 

  Milyen Dungeons&Dragons?

  A Covid elején találtuk ki az illuminati-discordon, hogy szeretnénk online együtt szerepjátszani, mert nem bírunk magunkkal. Azóta a közösségben sok-sok kampány jött és ment – illetve van olyan, ami azóta is töretlenül megy. Én több rövid kis kalandban is résztvettem, de a szívem a legendás káosz csapaté, akikkel kisebb-nagyobb szünetekkel és megfogyatkozásokkal a legeleje óta játszunk együtt.

  A mindenkori DM-ünk MSCardo, a jelenlegi csapattagok pedig Danty morózus tiefling drakewarden rangere, Falling matuzsálem tortle druidája, Sheki szuperkúl aasimar light domain clericje, Zétény modoros hal-elf kardos bárdja és az én kis puffancs (aka path of the giant) barbárom, Felhő.

  Az új kampány 2023-ban indult, homebrew, és D&D 5th editiont játszunk, Foundry vtt-vel.

  Milyen játékok voltak?

  Hearthstone, Marvel Snap, Stardew Valley, World of Warcraft, Overwatch, Path of Exile, Teamfight Tactics, Cat Goes Fishing,  Sims, Heroes 3, PUBG, Portal 2, Animal Crossing, Witcher 3, Baldur’s Gate 3, Bioshock, Life is Strange, Osu!, Getting Over It,  House Flipper, Untitled Goose Game, Monster Prom, Dave the Diver, GTA V, Spider-Man, Cuphead, Diablo, Fifa, Firewatch, Five Night, HotS, Lego Star Wars,  Limbo, Mass Effect, Outlast, Rayman,  Remember Me, SWTOR, KOTOR, Tomb Raider, Town of Salem, Unravel, Warcraft 3, Ori and the Blind Forest, Botanicula, Chuchel, Fortnite, Octodad, Quake III Arena, Keep Talking and Nobody Explodes, Spore, Borderlands 2, What Remains of Edith Finch, Golfing Over It, Dark Souls, Tabletop Simulator, Little Nightmares, Super Mario Odyssey, Bee Simulator, Power Wash Simulator, Capybara Spa, Only Up!, Cities Skylines, Towsncraper, Stray Gris, Warframe, Dorf Romantik, Unpacking, Among Us, Fall Guys, Drawful, Pummel Party, Jackbox Party, Dream Daddy, Scribblenauts, Battleblock Theater, Papers Please, 60 seconds!, Isaac, Abzu és LoL (meg még mások is, de a LoL egy jó befejezőpontnak tűnt).

  Mikor lesz…?

  … HS? WoW? Diablo 4? Warcraft 3? 2023 óta az Activision Blizzard címeit kicsit mellőzöm. Részben, mert elég sok minden nem tetszett, amit csináltak, részben pedig, mert ezek teljes életet igényelnek.

  … bármi más? Nagyon jó kérdés. Mármint elég nagy eséllyel soha, de közben mégis van időnként valami, szóval ez ugyanolyan 50-50, mint a lottóötös. #valószínűségszámításközéphaladóknaklumival

  Miért nincs face-cam?

  Nem, nincs kamera, nem is volt még soha, és jelenleg nem is tervezem, hogy legyen. Számomra kamera nélkül streamelni sokkal természetesebb és kellemesebb. És így kamera nélkül jobban tudok figyelni mind a játékra, mind pedig a csetre.  Megértem, hogy miért preferáljátok, hogy ha egy streamnél van facecam és épp ezért igyekszem a hiányzó vizuális információkat extra audio hatásokkal pótolni. Köszönöm a megértéseteket! 

  Miért nincs zene?

  Leginkább azért, mert Twitch-anyu megtiltotta. Régen időnként volt, főleg olyan, amit ti kértetek (a hajnali hármas Brainpowerök és Haruyok édes emlékét örökre a szívemben őrzöm), de aztán a Twitch beszigorított szerzői jogi téren, úgyhogy azóta zene-mentesek vagyunk. Vagy hát lennénk, hogyha valaki ügyesebben rejtené el az ukulelét. 

  Hova lettek a régi streamek? Hova lettek a régi klippek?

  Amikor a Twitch beszigorított a szerzői jogokkal kapcsolatban, akkor a mindenfelé lengő nagy bannhammer iránt érzett félelmemben, elővigyázatosságból letöröltem az összes korábbi streamet és klippet. Igen, még azt is, amin azt kiabálom. Azért elég sok mindent lementegettem a nagy bombaszórás előtt, úgyhogy ha majd egyszer kisnyugdíjasként nagyon unatkozok, feltöltöm őket valahova. Addig, ha nosztalgiáznátok, hogy milyen volt a régi szép időkben, amikor még voltak streamek is, akkor ajánlom ezeket a korlenyomatkákat.

  Hogy tudok feljönni Discordra?

  A Discord a kis közösségünk főhadiszállása. Ha feliratkoztál a csatornára, akkor a Twitch és a Discord programok összekötésével tudsz belépni. Erről itt találsz egy mini tutorialt. Beletarthat egy kis időbe, míg role-okat kapsz a modoktól a szerveren, hogy írni is tudj, kérlek légy türelmes, de azért ha sokáig nem kapsz, akkor szólj!

  Honnan vannak az intro zenék?

  https://www.bensound.com/ – még a blingelős szám is, igen.

  Do you even lift?

  Not at all. Bár játszottam az évek alatt egy pár olyan játékkal (volt amivel nem is keveset), aminek van esport-vonala is, de én mindegyiket csak a játék öröméért játszottam, sosem voltam semmilyen esport csapat tagja, és nincsenek titkos semi-professional eredményeim. Azért kíváncsiságotokat kielégítendő, megpróbáltam összeszedegetni, hogy miben meddig másztam:

  • Hearthstone – Legend ~1000 (és Amszterdamban párszor nyertem helyi Fireside Gatheringeken ezt-azt)
  • HS Arena – infinity player, (de mindig csak 12-1, sosem tökéletes BabyRage)
  • HS Battlegrounds – talán ~3000
  • Marvel Snap – Infinite (de a Dan Hipp gyüjteményemre büszkébb vagyok)
  • World of Warcraft – pici progress raidelés Legion alatt (Mythic Nighthold – Shadow Priest)
  • TFT – Diamond
  • Path of Exile – Diminishing Returns (lvl 90+)
  • Overwatch – Platinum
  • PUBG – palacsintasütő 

  Mi van a régi könyvklubbal?

  A csodás könyvklubunk történelmi elődje a 2016 és 2018 között futó, sokkal kevésbé menő sci-fi könyves sorozatunk Brittel, a Kazuális Kozmológia. Sokkal kevésbé menő, mert ezeket a részeket élőben vettük fel – általában nagyon fáradtan, meg mert még sokkal fiatalabbak és kevésbé nagyon okosak voltunk, meg mert ezek nem voltak még megszerkesztve, de főként egyszerűen csak azért, mert a Világos Könyvklub annyira nagyon menő.

  Azért, ha régi okoskodásokra vágytok, megtaláljátok az epizódokat a Youtube csatornámon, illetve minden kiváló podcastes helyen, például Spotify-on és iTuneson.

  Volt valami szülős podcasted is, ugye?

  Bizony, a feddhetetetlen nevű Méhemnek Gyümölcse: https://www.youtube.com/playlist?list=PL4e6WJvvzirGuT4sWrAi5HY4E5Apqzq-H

  Ebben a terhességem idején és a kisbabás időszak elején beszéltem mindenféle babás témákról, szülői tervekről. Mottó: mindenki nagyon profi szülő, mielőtt gyereke lenne.

  Mit tanulsz?

  Pszichológiát! Van már egy alap- és egy mesterszakos diplomám boldogult ifjúkoromból, de hiányzott a tanulás, a pszichológia meg nagyon sok nagyon jó tanulnivalóval lát el, úgyhogy 2023 óta gyűröm az alapképzést.

  PC Setup?
  Csodálatos.

  • MSI B450 GAMING PLUS MAX
  • AMD Ryzen 7 3700x
  • SilentiumPC Fera 3
  • Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport
  • Gainward GeForce RTX 2060 SUPER PHOENIX GS 8GB GDDR6
  • Samsung 500GB 860 EVO
  • Toshiba P300 3.5 3TB
  • SilentiumPC Signum SG1 TG
  • Bitfenix Formula 650W

  Minden más kütyü?

  • Billentyűzet: Das Keyboard Ultimate S – Cherry MX Blue (nincsenek rajta feliratok, de legalább nagyon kellemes klattyog)
  • Mikrofon: Shure SM7B (és Rode PodMic) + Focusrite Scarlett 2i2 + Cloudlifter CL-1
  • Monitorok: AOC G2770 27″ és AOC G2460 24″
  • Egér: Logitech G502
  • Fejhallgató: Audio-Technica ATH-M30x 
  • Telefon: Samsung Galaxy S23 ultra
  • Fényképezőgép és objektív: Sony Alpha 7 III és Sony FE 50mm f/1.8
  • Rajzolós tábla: Wacom Intuos Art 
  • Ukulele: Lankai LU-21

  Milyen szaga van Sylvanasnak?

  Feltehetőleg többé-kevésbé ilyen.

  Miért nem válaszoltál a kérdésemre?

  Valószínűleg azért mert nem láttam. Vagy mert, nem akartam. Ez például olyan esetekben fordul elő, hogyha valamilyen olyan személyes témára kérdeztek rá, amit szeretnék megtartani magamnak – vagy legalábbis streamen nem beszélni róla. Tudom, hogy nem tipikus content creator dolog, de számomra nagyon fontos az online perszóna és az IRL magánélet szétválasztása, és ez időnként ezzel jár. Cserébe az IRL barátaim meg nem nézik a streamjeimet, szóval legalább igazságos a helyzet. 😉

  Most járok itt először, és nem értem a lingót?

  Helló, és üdv Lumifalván! Igyekeztünk összeszedni pár furcsa fogalmat, amikbe belefuthatsz:

  • cicásverem: a chatben rosszul viselkedők legendás gyűjtőhelye, ahová a kegyetlen moderátorok hajítják őket a házirend be nem tartása esetén 
  • háziszolga (lásd még: házi tyúk, tyúk, manservant, Dobby) – IRL gyermekem IRL másik szülője
  • hurka hercegnő – az IRL gyermekem kódneve (mivel az igazi neve nem publikus)
  • bling – helló, a stream kezdését jelző hangeffekt
  • lumifalva – a közösség egésze, ti itt mind
  • illuminati – a Discord szerver és a közösség ritkán használt hivatalos neve
  • misplay – elrontotta, rosszul játszott (lásd még: missed lethal, Miss Play, ellumizta)
  • ellumizta – elrontotta, csak Lumi (lásd: “Jó lett volna, csak a Lumi ellumizta”
  • patki – patkány, vagyis barátilag szemétkedő egyed